Czcionka:

A+A-

Kontrast:

Tradycje wielkanocne cz 5

Tradycje wielkanocne cz 5

„Wielkanocne wypieki”

  • Wielkanocny mazurek: Produkty: 300g mąki, kostka masła, 80 g cukru, 1 jajko, Do przełożenia i dekoracji: dżem porzeczkowy, tarta czekolada i dowolne bakalie do dekoracji :migdały, morele, rodzynki, itp., puszka masy kajmakowej lub mleka skondensowanego (gotowanego przez 2 godziny na bardzo małym ogniu) Z podanych składników zagnieść wspólnie z dzieckiem ciasto, dobrze wyrobić zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1h. Potem rozwałkować   i wyłożyć na blachę , przyciąć do formy i z pozostałych  części ciasta  zrobić brzeg. Posmarować ciasto dżemem i piec 180 C – 25 min (grzałka góra, dół). Pozostawić do ostygnięcia. Rozmieszać masę kajmakową i rozprowadzić na cieście. Na koniec udekorować wg pomysłu. Smacznego.
  • Wielkanocne rytmy. Z pozostałych po pieczeniu ciasta bakalii ułóż wesołe rytmy: śliwka , dwie rodzynki, morela,, powtarzaj wybrany rytm aż do wyczerpania produktów. Możesz również przedstawić ten rytm za pomocą ruchu: śliwka- klaśnij, rodzynka- podskocz, morela –zasłoń oczy.
  •  „Piosenka o Baranku” link #PiosenkiDlaDzieci #PiosenkiDoZabawy #ZabawyDlaDzieci  Miś i Margolcia - Śniadanko baranka
  • Karty pracy dla chętnych
  • Życzymy  miłej zabawy i Wesołych Świąt Wielkanocnych
Data dodania: 2020-04-10 07:08:45
Data edycji: 2020-04-10 07:25:52
Ilość wyświetleń: 150

"Powiedz mi, a zapomnę.

Pokaż mi, a zapamiętam.

Pozwól mi zrobić, a zrozumiem"

Konfucjusz
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej