Wielkanocny mazurek: Produkty: 300g mąki, kostka masła, 80 g cukru, 1 jajko, Do przełożenia i dekoracji: dżem porzeczkowy, tarta czekolada i dowolne bakalie do dekoracji :migdały, morele, rodzynki, itp., puszka masy kajmakowej lub mleka skondensowanego (gotowanego przez 2 godziny na bardzo małym ogniu) Z podanych składników zagnieść wspólnie z dzieckiem ciasto, dobrze wyrobić zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1h. Potem rozwałkować i wyłożyć na blachę , przyciąć do formy i z pozostałych części ciasta zrobić brzeg. Posmarować ciasto dżemem i piec 180 C – 25 min (grzałka góra, dół). Pozostawić do ostygnięcia. Rozmieszać masę kajmakową i rozprowadzić na cieście. Na koniec udekorować wg pomysłu. Smacznego.
Wielkanocne rytmy. Z pozostałych po pieczeniu ciasta bakalii ułóż wesołe rytmy: śliwka , dwie rodzynki, morela,, powtarzaj wybrany rytm aż do wyczerpania produktów. Możesz również przedstawić ten rytm za pomocą ruchu: śliwka- klaśnij, rodzynka- podskocz, morela –zasłoń oczy.