Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Przepis na pyszną zabawę - Mazurek

Przepis na pyszną zabawę - Mazurek

Przepis na pyszną zabawę - Mazurek

 

Wiem, że lubicie i od najmłodszych lat robiliśmy wspólnie razem wypieki. Były bułeczki, były pierniczki, teraz czas na mazurki.

Nie zabrakło soków na zdrowie. :)

 

Jako główni cukiernicy w Waszej kuchni, zajmijcie się:

- odmierzaniem składników,

- szacowaniem czego było najwięcej, czego najmiej, czego tyle samo

- mieszaniem składnków.

 

 

Tym razem niech Rodzice będą waszymi pomocnikami.

Oto propozycja przepisu dla Was.

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • połowa kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • połowa szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany lub jogutru naturalnego
  • masa kajmakowa
  • migdały, rodzynki, orzechy - do dekoracji.

 

Przepis na ciasto:

1.Odmierz 2 szklanki mąki i przesiej ją do dużej miski przez sitko.

2.Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

3. Zetrzyj na tartce z grubymi oczkami pół kostki masła i dodaj do miski.

4. Do szklanki wbij 2 zółtka i wsyp połowę szklanki cukru pudru. Wymieszaj łyżką lub poproś rodzica abyście wspólnie zrobili to mikserem tak aby powstał kogel-mogel. Wlej go do miski z resztą składników i wymieszaj.

 

Kogel - mogel - Dawniej jadało się go jako deser. To był taki przysmak.

 

5.Dodaj 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.

6. Teraz najfajniesza czynność - ugniatanie. :)

Cisto ugniataj na stolnicy jeśli masz lub na blacie kuchennym.

 

Stolnica  - Specjalna drewniana deska do ugniatania ciasa.

 

7. Ciasto wałkuj wałkiem, aż będzie z niego cienki placek. Ukształtuj z niego kształt jajka, możesz narysować go i  wyciąć drugim końcem łyżki i przełóż je na formę do ciast.

UWAGA: Niech rodzic przełoży ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celcjusza. Pieczcie ciasto 20 min. Patrzcie uważnie na zegarek giedy minie ten czas.

5 minut + 5 minut + 5 minut + 5 minut = 20 minut

 

8. UWAGA: Niech rodzic wciągnie ciasto. Po ostygnięciu przez parę minut nałóż łyżką masę kajmakową.

9. Teraz najpiękniejsza część - dekoruj według własnej wyobraźni :)

 

Poczęstuj sowim wypieniem bliskich Ci domowników.

Smacznego! :)

 

Ps. Mój mazurek już gotowy.

 

 

 

 

 

 

Data dodania: 2020-04-09 13:57:39
Data edycji: 2020-04-09 14:13:37
Ilość wyświetleń: 689

"Powiedz mi, a zapomnę.

Pokaż mi, a zapamiętam.

Pozwól mi zrobić, a zrozumiem"

Konfucjusz
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejTłumacz języka migowego
Biuletynu Informacji Publicznej
Tłumacz języka migowego