Wiem, że lubicie i od najmłodszych lat robiliśmy wspólnie razem wypieki. Były bułeczki, były pierniczki, teraz czas na mazurki.
Nie zabrakło soków na zdrowie. :)
Jako główni cukiernicy w Waszej kuchni, zajmijcie się:
- odmierzaniem składników,
- szacowaniem czego było najwięcej, czego najmiej, czego tyle samo
- mieszaniem składnków.
Tym razem niech Rodzice będą waszymi pomocnikami.
Oto propozycja przepisu dla Was.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
połowa kostki margaryny
2 żółtka
połowa szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany lub jogutru naturalnego
masa kajmakowa
migdały, rodzynki, orzechy - do dekoracji.
Przepis na ciasto:
1.Odmierz 2 szklanki mąki i przesiej ją do dużej miski przez sitko.
2.Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
3. Zetrzyj na tartce z grubymi oczkami pół kostki masła i dodaj do miski.
4. Do szklanki wbij 2 zółtka i wsyp połowę szklanki cukru pudru. Wymieszaj łyżką lub poproś rodzica abyście wspólnie zrobili to mikserem tak aby powstał kogel-mogel. Wlej go do miski z resztą składników i wymieszaj.
Kogel - mogel- Dawniej jadało się go jako deser. To był taki przysmak.
5.Dodaj 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.
6. Teraz najfajniesza czynność - ugniatanie. :)
Cisto ugniataj na stolnicy jeśli masz lub na blacie kuchennym.
Stolnica - Specjalna drewniana deska do ugniatania ciasa.
7. Ciasto wałkuj wałkiem, aż będzie z niego cienki placek. Ukształtuj z niego kształt jajka, możesz narysować go i wyciąć drugim końcem łyżki i przełóż je na formę do ciast.
UWAGA: Niech rodzic przełoży ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni Celcjusza. Pieczcie ciasto 20 min. Patrzcie uważnie na zegarek giedy minie ten czas.
5 minut + 5 minut + 5 minut + 5 minut = 20 minut
8. UWAGA: Niech rodzic wciągnie ciasto. Po ostygnięciu przez parę minut nałóż łyżką masę kajmakową.
9. Teraz najpiękniejsza część - dekoruj według własnej wyobraźni :)