Tym razem młodzi odkrywcy testowali smak trzech jabłek i próbowali wybrać najsmaczniejsze . Wybrali oczywiście najsłodsze ale takie słodycze są zdrowe. Później po raz pierwszy dzieci dostały lupy i zajęły się badaniem różnych warzyw i owoców: z zewnątrz i od środka. Można było też sprawdzić ich zapach i smak. Niestety seler nie wypadł najlepiej… „a to feler westchnął seler”. Na koniec przeprowadziliśmy eksperyment z 4 próbkami jabłek, które zostały umieszczone w różnych substancjach: soku z cytryny, oleju, sodzie. Jedna próbka kontrolna czysta. Jest to eksperyment długofalowy i na efekt trzeba było trochę poczekać. Wpływ różnych płynów i sody na jabłka zrobiła na dzieciach wrażenie. Utlenianie się jabłek to bardzo ciekawy eksperyment. Sok z cytryny zawiera kwas askorbinowy, który zapobiega odbarwianiu się jabłek a olej z powodu swojej gęstej struktury nie przepuszcza powietrza i zapobiega utlenianiu, natomiast soda przyspieszyła ten proces a jabłko pozostawione bez niczego wyschło.