Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

K.M.O. „Jedyneczka” – Badamy owoce i warzywa

K.M.O. „Jedyneczka” – Badamy owoce i warzywa

Tym razem młodzi odkrywcy testowali smak trzech jabłek i próbowali wybrać najsmaczniejsze . Wybrali oczywiście najsłodsze ale takie słodycze są zdrowe. Później po raz pierwszy dzieci dostały lupy i zajęły się badaniem różnych warzyw
i owoców: z zewnątrz i od środka. Można było też sprawdzić ich zapach i smak. Niestety seler nie wypadł najlepiej… „a to feler westchnął seler”. Na koniec przeprowadziliśmy eksperyment z 4 próbkami jabłek, które zostały umieszczone w różnych substancjach: soku z cytryny, oleju, sodzie. Jedna próbka kontrolna czysta. Jest to eksperyment długofalowy i na efekt trzeba było trochę poczekać. Wpływ różnych płynów i sody na jabłka zrobiła na dzieciach wrażenie. Utlenianie się jabłek to bardzo ciekawy eksperyment. Sok z cytryny zawiera kwas askorbinowy, który zapobiega odbarwianiu się jabłek a olej z powodu swojej gęstej struktury nie przepuszcza powietrza i zapobiega utlenianiu, natomiast soda przyspieszyła ten proces a jabłko pozostawione bez niczego wyschło.

Data dodania: 2020-02-07 13:04:38
Data edycji: 2020-02-12 11:42:12
Ilość wyświetleń: 484

"Powiedz mi, a zapomnę.

Pokaż mi, a zapamiętam.

Pozwól mi zrobić, a zrozumiem"

Konfucjusz
Bądź z nami
aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejTłumacz języka migowego
Biuletynu Informacji Publicznej
Tłumacz języka migowego